Zapekané cestoviny so zeleninou: dva chutné letné recepty

Recept: Špenátové cannelloni s bešamelovou omáčkou

Čo potrebujeme:


Ingrediencie na 4 porcie:
  • 400 g čerstvého listového špenátu

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 cibuľa

  • 75 g píniových orieškov

  • 100 g nakrájanej slaninky

  • soľ

  • čerstvo zomleté korenie

  • muškátový oriešok

  • 150 g syra Ricotta

  • 12 ks cannelloni (druh cestovín)

  • maslo na vymazanie formy

  • 3 PL masla

  • 3 PL múky

  • 400 ml mlieka

  • 100 g strúhaného syra


Poďme na to:

1. Predhrejte rúru, pripravte si špenát a píniové oriešky

Predhrejte rúru na 200 °C (horný a dolný ohrev). Špenát preberte, umyte, očistite a dobre osušte. Ošúpte a nadrobno nakrájajte cesnak a cibuľu. Píniové oriešky zľahka opečte na panvici, vyberte a odložte bokom.


2. Pripravte plnku do cannelloni

SNa panvici opečte slaninu a zľahka na nej orestujte cesnak a cibuľu. Pridajte špenát, nechajte ho zvädnúť a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť, nahrubo nakrájajte a premiešajte s ricottou a píniovými orieškami. Znovu dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

3. Naplňte cannelloni a pripravte bešamelovú omáčku

Naplňte cannelloni špenátovou zmesou a poukladajte ich vedľa seba do vymastenej zapekacej misy. Na bešamelovú omáčku roztopte maslo, posypte múkou, premiešajte, zľahka orestujte a prilejte mlieko. Omáčku premiešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom a odstavte z ohňa.


4. Cannelloni okoreňte a zapečte v rúre

Nechajte omáčku 5 minút trochu zhustnúť, ak treba ešte dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Canneloni zalejte omáčkou, posypte strúhaným syrom a pečte v predhriatej rúre asi 30 minút.

Recept: Zapekané cestoviny s mrkvou, cuketou a mletým mäsom

Čo potrebujeme:


Ingrediencie na 4 porcie:
  • soľ

  • 1 cibuľu

  • ½ zväzku mladej cibuľky

  • 400 g mletého mäsa

  • 2 ČL paradajkového pretlaku

  • 1 konzerva paradajok (425 ml)

  • 150 ml zeleninového vývaru

  • 2 PL + 1 ČL olivového oleja

  • korenie

  • 125 g mozzarelly

  • 50 g syra Gouda

  • 3 plátky slaniny, asi 36 g

  • 1 ČL balzamikového octa


Poďme na to:

1. Uvarte cestoviny, nakrájajte zeleninu

Predhrejte rúru na 175 °C. Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Mrkvu očistite a nakrájajte. Cuketu umyte a očistite, pozdĺžne prekrojte na polovicu a nakrájajte na plátky. Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na kolieska.

2. Mleté mäso opečte na panvici

Na panvici rozohrejte olej a opečte mleté mäso, potom vmiešajte nakrájanú cibuľu a paradajkový pretlak a krátko opečte. Pridajte paradajky a vývar a nechajte jemne dusiť asi 10 minút.

3. Sceďte cestoviny a orestujte zeleninu

Sceďte cestoviny. Na panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Opečte plátky cukety a mrkvy dozlatista, občas ich otočte. Ku koncu varenia pridajte jarnú cibuľku. Dochuťte soľou a korením a vyberte z panvice.

4. Cestoviny, zeleninu a mleté mäso upečte v zapekacej mise

Cestoviny, zeleninu a mleté mäso zmiešajte a vložte do vymastenej zapekacej misy. Mozzarellu nakrájajte najemno a syr Gouda nastrúhajte a zmes nimi posypte. Zapekaciu misu pečte na strednej priečke predhriatej rúry približne 20 minút dozlatista.


5. Opečte slaninu a pripravte marinádu

Rozohrejte panvicu a opečte plátky slaniny do chrumkava. Vyberte ich a nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri. Rukolu očistite, umyte a nechajte dobre odkvapkať. Potom nadrobno nasekajte. Slaninu nalámete na kúsky. Zmiešajte rukolu, slaninu, 1 čajovú lyžičku olivového oleja a ocot.


6. Zapekané cestoviny vyberte z rúry a ozdobte

Zapekané cestoviny vyberte z rúry, ozdobte zmesou rukoly a slaniny a hneď podávajte.